Verschil hybride app en native app

Home / Blogs / Verschil hybride app en native app

We krijgen vaak de vraag wat het maken van een app kost. En, dat is een vraag die we met wat wedervragen moeten beantwoorden. We moeten eerst wat zaken weten, voordat we een bedrag kunnen noemen. Wij leveren onze projecten met fixed price, dus we hoe meer we vooraf weten, hoe preciezer we de kosten kunnen aangeven. Aangezien we niet een bureau zijn dat met allerlei nacalculatie-factuurtjes wil werken, laten we het liefst zo snel mogelijk weten.

Eén van de vragen is wat je met de app wilt doen, wat je doel dus is en wie je wilt bereiken. Met een wat lager budget, en als je geen spannende 3D toepassingen e.d. hebt, dan raden we wel eens aan om een hybride app te maken. Wil je echt het beste uit je app halen, en dus ook gebruik maken van de mogelijkheden van de smartphone of tablet in kwestie: dan moet je kiezen voor een native app. Wat het verschil is, proberen we in dit Jip & Janneke stijlblogje even uit te leggen:

Een mobile app voor bijvoorbeeld de Apple iPhone of de Apple iPad, zullen beiden worden geschreven in dezelfde ontwikkeltaal: wij realiseren onze apps soms op een hybride wijze en soms op een native wijze.

De hybride app ontwikkelmethode is feitelijk een op internet-techniek gebaseerde (HTML5) techniek, aangevuld met ‘native’ functionaliteiten die doorgaans niet (of: minder goed) met HTML5-techniek kunt oplossen. Denk hierbij onder andere aan accurate push notificaties, GPS locatie, fotocamera-functie, enz. De voordelen van een hybride app zijn dat de kosten van de technische realisatie lager zijn dan de realisatie van een ‘native app’, maar het nadeel is dat een native app een hogere investering vergt: ook omdat er voor zowel een het Android-besturingssysteem technisch gezien een geheel andere techniek wordt gebruikt als voor het Apple iOS besturingssysteem.

Verder moet ook technisch ‘enigszins’ rekening gehouden worden met het verschil tussen een smartphone en een tablet: met een tablet kun je bijvoorbeeld doorgaans niet telefoneren, dus moeten ‘telefoon icoontjes’ verwijderd worden in zowel het ontwerp als de techniek op een tablet. Allemaal niet heel groots schokkend, maar wel kleine zaken waar wij als ervaren mobile bureau rekening mee houden.

Het ontwerpen van een mobile app (het zogenaamde ‘mobile design’) is ook wezenlijk anders dan het ontwerpen voor een website. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de verschillende beeldschermformaten van alle mobile devices, en aan de wijze waarop je binnen een applicatie werkt: op een desktop-versie werk je met een muis, maar op mobiel toestel gebruik je geen muis, maar swipe je tussen pagina’s en functies, bestaat er verschil tussen 1x of 2x klikken en tegenwoordig met een iPhone 7 is zelfs de ‘kracht van op het beeldscherm klikken’ van toepassing.

Om voor dit project een mobiele applicatie te realiseren, waar je ver op vooruit kan bouwen, waar je nooit tegen technische limieten aan zult lopen en waar je als gebruiker ook een vloeiende gebruikerservaring mee ondergaat. Je kunt zelf ook het verschil tussen een web- of hybride app en een native app ‘ervaren’ : open op je eigen smartphone maar eens facebook.com, instagram.com of linkedin.com op je mobiele browser, en vergelijk deze met de échte apps van deze social media kanalen. Dan merk je vanzelf dat het gebruiken van deze applicaties binnen de browser áltijd ‘net wat minder soepel, vloeiend en prettig lopen’.

Call Now ButtonDirect bellen